En enkel vardagsrätt inspirerad av den afghanska klassikern Ashak - en smakrik afghansk pastarätt för familjen.
En enklare version av Ashak – vår afghanska pastafavorit
Rated 5.0 stars by 1 users
Kategori
Middag
Serveringar:
4 portioner
Här kommer en maträtt från det afghanska köket! Min man kommer från Afghanistan och våra barn är vana vid de fantastiska smaker som kommer från detta kök. Just denna rätt är en av de som är relativt lätta att göra om man jämför med många av de andra som kräver mycket mer tid- vilket passar perfekt i vardagen.
Den kallas ibland för "fusk ashak", och är och är helt enkelt en förenklad version av Ashak,, som annars tar lite längre tid att laga. Men trots att den är enkel så är den otroligt smakrik och mättande.
Man kan variera tillbehören precis som man vill – vi hade i kokta gula linser den här gången, men det funkar lika bra med bönor eller kikärtor. Vanligast är kidneybönor!
Serveras gärna med yoghurt & mynta för extra smak!
Ingredienser:
-
2 st salladslökar
-
250 g nötfärs
-
1 msk tomatpuré
-
2 dl passerade tomater
-
1 dl kokta linser /bönor/ kikärtor
-
1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 1 tsk curry, 1 tsk allkrydda, 1 nypa salt & peppar.
-
Pasta av valfri sort
-
Yoghurtsås:
-
2-3 dl yoghurt
-
1 vitlöksklyfta eller vitlökskrydda
-
1 msk torkad mynta
Gör såhär:
- Finhacka salladslöken och stek den mjuk i lite olja.
- Tillsätt nötfärsen och stek tills den fått fin färg.
- Rör i tomatpurén och låt fräsa med en minut.
Häll i alla kryddor – låt puttra ihop några minuter. Häll därefter i tomatsåsen.
Avsluta med att blanda ner de kokta linserna.
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Rör ner riven vitlök i yoghurten tillsammans med den torkade mynten.
- Blanda en del av köttfärssåsen med pastan – spara lite sås till topping.
Serveringstips: Se även hur jag serverar här
- Bred ut ett lager av vitlöksyoghurten på ett serveringsfat.
Häll upp den blandade pastan.
- Toppa med lite mer köttfärssås, ytterligare en klick yoghurt och torkad mynta på toppen.
Tips & info:
För receptet i videoformat se här: