Barn i köket utifrån ålder

Barn i köket utifrån ålder

Att involvera barn i köket och matlagningen kan göras på många olika sätt. Här kan ni läsa mina råd och tips anpassat utifrån ålder.

 

2-4 år

  • Låt barnet undersöka olika ingredienser, känna på dem och lära sig deras namn och smak.
  • Låta barnen få hjälpa till att plocka fram och skölja av frukt och grönsaker.
  • Utforska mat på ett lekfullt sätt med hjälp av kakformar för att göra roliga figurer och former av fruktbitar, pannkakor eller smörgåsar.
  • Hjälpa till att blanda i färdigmåttade ingredienser och röra om/blanda.
  • Pressa vitlök.
  • Dela mjuka råvaror med barnvänliga knivar.

 

5-8 år

  • Låt barnen få mäta ingredienser och använda sina matematiska färdigheter för att räkna antal och följa enkla recept med hjälp av en vuxen.
  • Introducera en del hårdare frukter och grönsaker för barnen att dela med barnvänliga knivar. T.ex. äpple, potatis och morot.
  • Röra om i grytor, hjälpa till att steka (tillsammans med vuxen).
  • Smaksätta med olika kryddor.
  • Ansvara för enkla uppgifter som att göra egna fruktspett eller sin egen smörgås.
  • Ta hjälp av barnens kreativa sida vid servering och uppläggning av mat.

 

9 år +

  • Engagera dem i planeringen av måltider. Skriv inköpslistor, hjälps åt att göra ett matschema för veckan.
  • Ge dem möjlighet att vara kreativa i köket genom att låta dem komma med sina egna variationer av recept.
  • Förklara stegen i receptet och betydelsen av varje ingrediens.
  • Låt dem ansvara för att laga hela måltider med din vägledning. Börja med enkla recept.