Att involvera barn i köket och matlagningen kan göras på många olika sätt. Här kan ni läsa mina råd och tips anpassat utifrån ålder.
2-4 år
- Låt barnet undersöka olika ingredienser, känna på dem och lära sig deras namn och smak.
- Låta barnen få hjälpa till att plocka fram och skölja av frukt och grönsaker.
- Utforska mat på ett lekfullt sätt med hjälp av kakformar för att göra roliga figurer och former av fruktbitar, pannkakor eller smörgåsar.
- Hjälpa till att blanda i färdigmåttade ingredienser och röra om/blanda.
- Pressa vitlök.
- Dela mjuka råvaror med barnvänliga knivar.
5-8 år
- Låt barnen få mäta ingredienser och använda sina matematiska färdigheter för att räkna antal och följa enkla recept med hjälp av en vuxen.
- Introducera en del hårdare frukter och grönsaker för barnen att dela med barnvänliga knivar. T.ex. äpple, potatis och morot.
- Röra om i grytor, hjälpa till att steka (tillsammans med vuxen).
- Smaksätta med olika kryddor.
- Ansvara för enkla uppgifter som att göra egna fruktspett eller sin egen smörgås.
- Ta hjälp av barnens kreativa sida vid servering och uppläggning av mat.
9 år +
- Engagera dem i planeringen av måltider. Skriv inköpslistor, hjälps åt att göra ett matschema för veckan.
- Ge dem möjlighet att vara kreativa i köket genom att låta dem komma med sina egna variationer av recept.
- Förklara stegen i receptet och betydelsen av varje ingrediens.
- Låt dem ansvara för att laga hela måltider med din vägledning. Börja med enkla recept.