Barn i köket utifrån ålder

Barn i köket utifrån ålder

Att involvera barn i köket och matlagningen kan göras på många olika sätt. Här kan ni läsa mina råd och tips anpassat utifrån ålder.

 

2-4 år

  • Låt barnet undersöka olika ingredienser, känna på dem och lära sig deras namn och smak.
  • Låta barnen få hjälpa till att plocka fram och skölja av frukt och grönsaker.
  • Utforska mat på ett lekfullt sätt med hjälp av kakformar för att göra roliga figurer och former av fruktbitar, pannkakor eller smörgåsar.
  • Hjälpa till att blanda i färdigmåttade ingredienser och röra om/blanda.
  • Pressa vitlök.
  • Dela mjuka råvaror med barnvänliga knivar.

 

5-8 år

  • Låt barnen få mäta ingredienser och använda sina matematiska färdigheter för att räkna antal och följa enkla recept med hjälp av en vuxen.
  • Introducera en del hårdare frukter och grönsaker för barnen att dela med barnvänliga knivar. T.ex. äpple, potatis och morot.
  • Röra om i grytor, hjälpa till att steka (tillsammans med vuxen).
  • Smaksätta med olika kryddor.
  • Ansvara för enkla uppgifter som att göra egna fruktspett eller sin egen smörgås.
  • Ta hjälp av barnens kreativa sida vid servering och uppläggning av mat.

 

9 år +

  • Engagera dem i planeringen av måltider. Skriv inköpslistor, hjälps åt att göra ett matschema för veckan.
  • Ge dem möjlighet att vara kreativa i köket genom att låta dem komma med sina egna variationer av recept.
  • Förklara stegen i receptet och betydelsen av varje ingrediens.
  • Låt dem ansvara för att laga hela måltider med din vägledning. Börja med enkla recept.

 

BLOGG

RSS
En smidig rutin med våra veckopåsar!

En smidig rutin med våra veckopåsar!

Stressen på morgonen och att lyckas få barnen redo i tid är något som många småbarnsföräldrar kan känna igen sig i. Ta del av vår...

LÄS MER
4 anledningar till att involvera barn i köket

4 anledningar till att involvera barn i köket

  Ökad aptit och större intresse för mat. Genom att låta ditt barn få ta del av matlagning kan även intresset för mat öka. Ökar...

LÄS MER